Dieta bezlaktozowa w chorobie Hashimoto

W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na wpływ poszczególnych produktów spożywczych i składników w nich zawartych na wystąpienie, ale również dalszy rozwój choroby Hashimoto. Jedną z substancji o której się mówi jest laktoza. Produktami zawierającymi w swoimi składzie ten dwucukier są produkty mleczne i mleko wszystkich ssaków. Największa zawartość laktozy występuje w mleku owczym, ale niewiele mniej jest jej w mleku krowim i kozim [1,3].

https://unsplash.com/photos/10SLUJj6G6w

Istnieją badania potwierdzające korzystny wpływ eliminacji produktów będących źródłem laktozy na stężenie hormonu TSH w surowicy krwi. Podkreśla się jednak, że zależność ta zachodziła jedynie w grupie osób ze stwierdzoną nietolerancją laktozy. Eliminacja tego składnika w tej grupie pacjentów wpłynęła ponadto na zmniejszenie przyjmowanych przez chorych dawek tyroksyny. Aktualne doniesienia nie wskazują na korzyści stosowania diety bezlaktozowej u wszystkich chorych z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. W populacji osób dorosłych w Polsce nietolerancja laktozy dotyka około 20-25% społeczeństwa [1]. Asik i wsp. [2] w swoim badaniu wskazują jednak, że wśród osób chorujących na Hashimoto odsetek stwierdzonych nietolerancji jest bardzo wysoki. Wśród 84 osób z tą chorobą aż u 76% z nich potwierdzono niedobór enzymu rozkładającego cukier mleczny [2].

Jak wynika z przytoczonych wyżej źródeł zastosowanie diety bezlaktozowej u wszystkich osób chorych na zapalenie tarczycy nie jest zasadne, jednak ze względu na częstość współistnienia Hashimoto z nietolerancją laktozy zaleca się wykonanie testu w kierunku nietolerancji laktozy szczególnie u osób, u których występują duże zaburzenia w stężeniu hormonu TSH. Testem takim jest test wodorowy test oddechowy (WTO), który polega na pomiarze stężenia wodoru w wydychanym powietrzu po podaniu pacjentowi węglowodanów (w tym wypadku laktozy). Nadmienić należy jednak, że w przypadku potwierdzenia obecności nietolerancji na ten składnik u chorego na Hashimoto nie ma potrzeby całkowicie rezygnować ze spożywania produktów mlecznych. Dostępne są bowiem produkty mleczne pozbawione tego cukru- tzw. produkty bezlaktozowe oraz produkty o bardzo niskiej zawartości tego cukru, jak choćby sery twarde typu parmezan, które przez większą grupę chorych są dobrze tolerowane . Na rynku możemy też nabyć produkty z których wyeliminowano laktozę np. produkty firm takich jak Mlekovita, Piątnica czy Zott Natur [1, 3].

Tabela 1. Zawartość laktozy w wybranych produktach mlecznych

ProduktyZawartość laktozy (g/na 100 g produktu)
Mleko odtłuszczone w proszku51
Czekolada mleczna10-11
Mleko bezlaktozowe po hydrolizie<0,03
Mleko krowie 2%4,7
Jogurt, maślanka, kefir4,1-4,7
Lody śmietankowe4,4
Śmietana 18%3,6
Serek wiejski3,3
Ser twarogowy półtłusty3,2
Serek homogenizowany waniliowy2,9
Ser feta, mozarella, topiony1,0
Sery pleśniowe, żółte np. Gouda, masło0,1

Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B i wsp. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005.

Bibliografia:

  1. Ratajczak A. E., Moszak M., Grzymisławski M.: Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Piel Zdr Publ 2017, 7, s.305-311.
  2. Asik M., Gunes F., Binnetoglu E. i wsp.: Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto’s thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine 2014, 46, s. 279-284.
  3. Cichocka A.: Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy [online]. Medycyna Praktyczna, dostęp: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/75727,dieta-dla-osob-doroslych-z-nietolerancja-laktozy ( 28.01.19).