Dieta w chorobie Hashimoto

Białko, tłuszcze, węglowodany w diecie chorych na Hashimoto

W dietoterapii autoimmunologicznego zapalenia tarczycy istotną rolę odgrywa prawidłowa podaż podstawowych składników odżywczych takich jak węglowodany, białka i tłuszcze.

Jednym z głównych zaleceń dietetycznych jest zwiększenie spożycia białka pełnowartościowego przez osoby chore. Jest to ważne nie tylko ze względu na zapewnienie odpowiedniej produkcji hormonów tarczycy, ale również ze względu na obniżony metabolizm u tych osób [1].  Uważa się, że udział tego składnika w diecie powinien wynosić około 15-20%, a czasem nawet 25% (m.in. przy współtowarzyszącej insulinooporności). Do produktów spożywczych dostarczających pełnowartościowego białka zaliczyć możemy m.in.: mięso, jaja, ryby. Innym wartościowym produktem bogatym w białko są nasiona roślin strączkowych. Jednak ze względu na mniejszą przyswajalność białka pochodzenia roślinnego zaleca się łączenie ich z produktami zbożowymi, co pozwoli uzupełnić brakujące aminokwasy [1, 2]. Mleko i produkty mleczne również będące dobrym źródłem tego składnika są jednak zalecane są w umiarkowanych ilościach w chorobie Hashimoto. Związane jest to przede wszystkim z gorszą jakością dostępnego w sprzedaży mleka krowiego w porównaniu do wcześniejszych lat, ale również zdolnościami antygenowymi kazeiny zawartej w produktach mlecznych [2].

Podaż kolejnego składnika odżywczego czyli tłuszczu w diecie chorych nie powinna przekraczać 30% całodziennego zapotrzebowania. Unikać należy w szczególności nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych, których podstawowym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze dodane w diecie chorego powinny pochodzić przede wszystkim z produktów roślinnych. Spożycie olejów lnianego i rzepakowego pochodzących z pierwszego tłoczenia, oliwy z oliwek, orzechów włoskich czy nasion chia pozwoli dodatkowo dostarczyć kwasów tłuszczowych omega-3, wykazujących działanie przeciwzapalne.  Tłuszcze te obecne również w tłustych rybach morskich, które dodatkowo mogą poprawiać wrażliwość tkanek chorego na hormony produkowane przez gruczoł tarczycowy [1, 2].

Wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym przez osoby cierpiące na Hashimoto ma z kolei znaczenie przede wszystkim dlatego, że często chorobie tej towarzyszą również zaburzenia w gospodarce węglowodanowej. Produktami spożywczymi charakteryzującymi się niskim IG są m.in.: produkty zbożowe takie jak kasza gryczana, kasza jęczmienna pęczak, pieczywo żytnie razowe. Do grupy tej zaliczyć możemy również większość owoców z wyjątkiem np. dojrzałych bananów czy owoców suszonych i warzywa. Warto wiedzieć ponadto, że na wartość indeksu glikemicznego danego produktu może mieć wpływ również obróbka termiczna. Przykładem może być tutaj marchew, której indeks glikemiczny po ugotowaniu jest wyższy w porównaniu do jej postaci surowej. Dodatkowo produkty o niskim indeksie glikemicznym zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, co może być pomocne w zwalczaniu zaparć, z którymi często borykają się chorzy na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Należy jednak pamiętać, że oprócz dostarczania błonnika w codziennej diecie istotne jest również odpowiednie spożycie płynów, które pozwoli w pełni wykorzystać jego potencjał. Włókno pokarmowe może także korzystnie wpłynąć na stężenia cholesterolu, glukozy czy insuliny u osób z Hashimoto. W przypadku osób zmagających się z syndromem jelita drażliwego (IBS), podaż produktów wysoko-błonnikowych powinna być ograniczona i dostosowana do indywidualnych tolerancji pacjenta.

Produkty, które warto ograniczać w diecie to przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone, a w szczególności cukierki, ciastka, wysokosłodzone dżemy, będące źródłem węglowodanów prostych. Działanie takie będzie miało duże znaczenie nie tylko w przypadku stwierdzonych już u chorego zaburzeń glikemii, ale również w ich profilaktyce [1, 2].

Bibliografia:

  1. Ratajczak A. E., Moszak M., Grzymisławski M.: Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Piel Zdr Publ 2017, 7, s.305-311.
  2. Zakrzewska E., Zegan M., Michota- Katulska E.: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromat Chem Toksykol 2015, 2,s. 117-127.