Inne produkty na które trzeba uważać w chorobie Hashimoto

LAKTOZA, CUKIER, PSZENICA

W przypadku wielu chorych eliminacja z diety mleka, słodyczy oraz pszenicy lub/i produktów zawierających gluten przynosi dużą poprawę samopoczucia oraz wyciszenie procesów autoimmunizacyjnych, dlatego warto wyeliminować te produkty z diety. W przypadku eliminacji glutenu, po okresie około pół roku można zacząć stopniowo ponownie wprowadzać produkty zawierające gluten (z wyjątkiem produktów zawierających zwykłą pszenicę) i obserwować reakcje organizmu. Czas eliminacji poszczególnych produktów z diety jest dobierany indywidualnie, w zależności od wyników testów na nietolerancje pokarmowe i może być różny (od 3 miesięcy nawet przez całe życie). Z picia mleka oraz jedzenia słodyczy należy całkowicie zrezygnować.

Poniżej lista produktów zawierających gluten

  • Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta, otręby pszenne/żytnie
  • Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
  • Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
  • Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
  • Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
  • Zwykły sos sojowy
  • Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
  • Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne
  • Większość wędlin, szczególnie tzw. wysokowydajne
  • Gotowe sosy, mieszanki przypraw