Pożądane produkty i składniki w diecie osób chorych na Hashimoto

KWASY OMEGA-3

Są składnikiem o udowodnionym skutecznym działaniu we wspomaganiu leczenia chorób z autoagresji. Łagodzą stan zapalny, jaki towarzyszy chorobie, a ponad to pomagają zwiększyć koncentrację i chronią przed depresją. Najbogatszymi źródłami w diecie tych kwasów są:

  • ryby takie jak: łosoś atlantycki, sardela, sardynki, szproty, śledź atlantycka, makrela wędzona, pstrąg, tuńczyk
  • siemię lniane w ziarnach, zmielone przed spożyciem lub olej lniany
  • orzechy włoskie

Ze względu na wysokie zawartości rtęci i zanieczyszczeń w rybach hodowlanych, jak również w popularnym tuńczyku w puszce, ryb –  tych należy unikać. Warto wybierać ryby dziko żyjące, np. z terenu Atlantyku, czy Pacyfiku oraz małe rybki akie jak: szproty, czy sardynki.

SELEN

Niedobór tego pierwiastka jest jednym z poznanych czynników wyzwalających Hashimoto, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie osób chorych. Najobfitsze źródła w żywności zostały przedstawione poniżej

PRODUKT ZAWARTOŚĆ NA 100 G
orzechy brazylijskie 127
łosoś świeży 32,2
łosoś wędzony 26
jaja kurze całe 23,3
kasza gryczana 20
kakao 14,3
szynka wędzona 12,1
czekolada gorzka 4,5
orzechy włoskie 1,7

SILNE PRZECIWULTANICZE W ŻYWNOŚCI

Produkty z tej grupy powinny znaleźć się w diecie chorych na co dzień ze względu na silne działanie antywolnorodnikowe

  • WITAMINA C
    Najlepsze źródła: pietruszka, papryka, porzeczki, truskwaki, dzika róża, aronia, kiwi, pomarańcze i inne cytrusy
  • WITAMINA E
    Najlepsze źródła: oliwa z oliwek, orzechy brazylisjkie, włoskie, migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika
  • BETA KAROTEN
    Najlepsze źródła: marchew, dynia, marchewka, morele, brzoskwinie, pomidory
  • CYNK
    Najlepsze źródła: ostrygi,
    pestki dyni, kiełki pszenicy, ziarna sezamu, gorzka czekolada, mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, fasola, kasza gryczana, płatki owsiane
  • POLIFENOLE
    Borówki, jagody, granaty, czerwone winogrona, żurawina, brokuły, jarmuż, liście selera, żółta i zielona fasola, gryka, herbata zielona, biała, imbir, cynamon, papryka chili, czosnek, papryka czerwona, gorzka czekolada

BŁONNIK

Jako, że chorobie często towarzyszy spowolniony metabolizm oraz tendencja do zaparć, w codziennej diecie powinny znaleźć się produkty będące bogaty źródłem błonnika jak:

  • soczewica, groch, fasola, cieciorka, brukselka, brokuły, pasternak
  • maliny, truskwaki, porzeczki, marakuja, kiwi, suszone śliwki, morele, figi, jabłka
  • płatki owsiane, otręby owsiane, kasza gryczana, ryż brązowy, dziki, płatki z amarantusa
  • orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane

UWAGA!

W PRZYPADKU NIETOLERANCJI POKARMOWYCH Z DIETY NALEŻY WYKLUCZYĆ PRODUKTY ZAWIERAJĄCE SKŁADNIKI ŹLE TOLEROWANE

USZCZELNIENIE NABŁONKA JELITOWEGO, PRZYWRÓCENIE PRAWIDŁOWEJ MIKROFLORY JELITOWEJ

  • Domowy rosół z kury – pod warunkiem, że mięso zostanie kupione z „pewnego źródła”: kurczak zagrodowy, mięso ekologiczne
  • Probiotyki i prebiotyki – dobrej jakości, o wysokiej zawartości bakterii probiotycznych
  • Ryby o wysokiej zawartości kwasów omega-3
  • Olej kokosowy
  • Kefir, maślanki i oraz jogurty naturalne z jak najmniejszą ilością dodatkowych substancji
  • Kapusta kiszona, ogórki kiszone – oraz soki z tych produktów
  • Naturalne prebiotyki: cykoria/kawa z cykorii, banany, por, czosnek, siemię lniane

ŁAGODZENIE STANU ZAPALANEGO

  • Herbata z czystka/herbata zielona
  • Kurkuma – do potraw na bazie ryżu i innych
  • Naturalne produkty na bazie aloesu
  • Imbir
  • Czonek

SUPLEMENTY DIETY

Bardzo często w chorobach autoimmunologicznych stwierdza się niedobory witaminy D. Warto więc zbadać stężenie tej witaminy we krwi i w razie niedoborów wdrożyć odpowiednią suplementację.W przypadku nie jedzenia ryb poleca się również wprowadzenie preparatów zawierających wysokie dawki kwasów omega 3 (EPA i DHA) – również wyprodukowanych z ryb dziko żyjących.

POLECANE NAPOJE

Woda mineralna, o wysokiej zawartości wapnia i magnezu, zielona herbata, herbata z czystka – ze względu na silne właściwości przeciwzapalne