Produkty szkodliwe, które należy wyeliminować z diety przy chorobie Hashimoto

To przede wszystkim toksyny i składniki, które przyczyniają się do uszkodzenia śluzówki jelita:

  • syntetyczne dodatki do jedzenia, czyli wszelkie produkty wysoko przetworzone jak: słodycze, chipsy, gotowe dania obiadowe, zupy z proszku i inne produkty instant, „nafaszerowane” hormonami mięso, spulchniane azotem serki, pieczywo cukiernicze, fast-foody itd.
  • leki i suplementy diety o kiepskim składzie
  • dym nikotynowy
  • alkohol
  • mocna kawa
  • pestycydy i środki owadobójcze (pryskane owoce i warzywa)
  • sztuczne słodziki, zawarte m.in. w coli light, słodkich napojach oraz innych produktach z grupy tzw. dietetycznych, często opatrzonych napisem „fit”, „light” itd.

Produkty o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym

  • białe pieczywo, słodzone płatki, naleśniki, wafle ryżowe, słodycze, biały ryż, soki itd.

Produkty blokujące produkcję hormonów tarczycy, o działaniu wolotwórczym:

  • warzywa krzyżowe: kapusta biała, włoska, brokuły, brukselka (szczególnie jedzone na surowo)
  • soja i przetwory sojowe jak np. sos sojow
  • kasza jaglana